Onderzoek

Een osteopaat start altijd met een uitgebreid vraaggesprek om een indruk te krijgen van de ontstaansgeschiedenis van de klacht.

Vervolgens vindt een onderzoek plaats van top tot teen. Een osteopaat onderzoekt het gehele lichaam op haar beweeglijkheid. Zo worden alle blokkades en bewegingsbeperkingen die met de klacht verband kunnen houden in kaart gebracht.

Daarna bespreekt zij haar bevindingen met de patiënt, hoe deze in verband staan met de klacht en hoe ze verholpen kunnen worden.

Tijdens het onderzoek voert de osteopaat ook safety tests uit voor ernstige pathologieën.

Bij twijfel neemt de osteopaat - in overleg met u - contact op met uw (huis)arts.

Behandelen

Een osteopaat is opgeleid om de beweeglijkheid van alle weefsels te beoordelen. Nadat zij het hele lichaam onderzocht heeft, behandelt zij de plek(ken) waar zij de oorzaak van de klacht vindt. Het is goed mogelijk dat de osteopaat een plek in het lichaam gaat behandelen die indirect verbonden is met de klacht. Er is echter altijd een anatomische relatie met de oorspronkelijke klacht.

De behandeling gebeurt veelal met zachte handgrepen en respect voor het lichaam. Tijdens de behandeling wordt de beweeglijkheid hersteld, waardoor het lichaam de gelegenheid krijgt zichzelf weer te genezen.

Soms treedt na een behandeling eerst een verergering van de klachten op, het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal, blijvend resultaat te bereiken. De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot 2 maanden. Dit verschilt per patiënt en is afhankelijk van de aard van de klacht. Over het algemeen moet binnen 3 à 4 behandelingen een duidelijk effect waarneembaar zijn.

Het hele lichaam heeft voordeel bij deze benadering, waarbij een nieuw evenwicht wordt hervonden. Vaak zien we bij baby's en kinderen verbetering in meerdere aspecten van hun gezondheid.